Spijsvertering en immuunsysteem

Onze fysieke spijsverteringsorganen verwerken niet alleen het voedsel dat wij via de mond tot ons nemen, ook alle emotionele indrukken worden fysiek verwerkt. Alles is voeding en alles nemen wij fysiek en emotioneel tot ons, waar wij vervolgens zowel emotioneel als lichamelijk op reageren. Het belang van een goede werking van de spijsverteringsorganen is zeer groot. Het is namelijk bepalend voor de hoeveelheid levenskracht in onze cellen en onze immuniteit. Vraag jezelf eens af hoe het zit met jouw voedingspatroon en waar voed jij jezelf mee op energetisch (emotioneel) gebied?

De mate waarin wij voedsel kunnen verwerken, opnemen en weer uitscheiden is van invloed op onze immuniteit. Een groot deel van onze immuniteit wordt door het milieu in onze darmen bepaald. Meer dan je denkt komen ziekten voort uit een verstoorde darmflora. Doordat niet alleen voedingsstoffen, maar ook slechte stoffen als restproducten van rotting en gisting vanuit de darm opgenomen worden in de bloedbaan en lymfe, kunnen overal elders in het lichaam klachten voorkomen.

Gevolgen van spijsverteringsstoornissen zijn o.a.:
1. Dikke darmontstekingen kunnen via lymfwegen op zenuwbanen overgaan, waardoor typische huidkwalen kunnen ontstaan. Bij lage rug pijn, nierpijn en pijn in de lies kan er sprake zijn van een ontsteking in de darm.
2. Een belangrijke stoornis is de intestinale auto-intoxicatie, een vergiftiging van binnenuit. Vanuit de darm komen ontbindingsproducten in de bloedbaan, met alle nare gevolgen van dien. Door darmreiniging en het weer gezond worden van de spijsvertering door o.a. volwaardige voeding kunnen symptomen afnemen en zelfs geheel verdwijnen.
3. Bij ernstige resorptie (opname) van ontbindingsproducten uit de darm zien we een onregelmatige pols. Een versnelling maar ook een vertraging van de hartslag kan het gevolg zijn, tot wel 30 slagen per minuut. Soms slaat de pols een slag over
4. Aderen in het lichaam raken gestuwd door ophoping van gassen. Ook aambeien ontstaan ten gevolge van venenstuwing.
5. Ook mentale belasting kan een gevolg zijn van belastende stoffen in de darm. Als grote eiwitten als gluten of caseïne niet goed worden afgebroken tot aminozuren, ontstaan er peptiden die de bloedhersenbarrière kunnen passeren. Hierdoor kunnen er negatieve effecten ontstaan op o.a. de spraak en het gehoor, als ook introvertie.

Omdat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden, kunnen we de oorzaak van gebreken van organen en orgaanstelsels niet loskoppelen van het energieveld en de geest of psyche.
Dat is niet een nieuwe manier van denken van deze tijd, maar eeuwen geleden was men zich daar al van bewust.

Natuurgeneeskundigen werken vanuit het concept van samenhang en verbanden. Ze werken holistisch, zien de mens als lichaam, geest en ziel en zullen vanuit die denkwijze niet alleen naar het lichaam kijken, maar naar de gehele mens. Op deze manier wordt - samen met de betrokkene - op zoek gegaan naar de onderliggende oorzaak. Een ziek orgaan staat niet op zichzelf; er moet worden gekeken naar samenhangen en verbanden met andere organen en orgaanstelsels en het emotioneel functioneren van de persoon. Behandeling van spijsverteringsklachten zal ook tegelijkertijd betekenen dat energieveld of psyche behandeld wordt.

Voeding
De kwaliteit van onze voeding, de hoeveelheid levenskracht die het bevat, is van invloed op hoe wij ons manifesteren. Gezonde voeding staat ook aan de basis van een goed functionerend immuunsysteem. Het gebeurt nogal eens dat er iets mis is met ons voedingspatroon. Wat voor de ene persoon goed is, is voor de ander belastend en kan op den duur tot ziekte leiden. Een algemene basisregel voor wat gezond is, zoals veel verse groenten, fruit, niet teveel vlees, geen kant-en-klaar producten, is niet voor iedereen geschikt. Rauwkost is heel gezond om de maaltijd mee te beginnen, maar niet iedereen kan dit verdragen. Dit heeft te maken met onze aanleg en verschillende constituties.

Emotionele en geestelijke voeding
Gezonde voeding betekent ook: een evenwichtige emotionele balans in ons leven. Emoties hebben ook zo hun uitwerking op de spijsvertering. Dagelijks worden gezegden gebruikt waarin een lichaamsdeel of orgaan wordt genoemd om uiting te geven aan een bepaald gevoel. Bijvoorbeeld: ‘het hangt me de keel uit, ik heb er mijn buik van vol’, ‘het ligt me zwaar op de maag’.
Dat het betreffende lichaamsdeel dan werkelijk fysiek en energetisch belast is, dat realiseren we ons niet altijd. Soms hebben we ook daadwerkelijk last van dat lichaamsdeel of orgaan, maar vaak ook niet. Van de onderliggende emotie die dat veroorzaakt zijn we ons zelfs al te vaak niet bewust.

Stress
Stressfactoren zijn er voortdurend en dit is een natuurlijk proces. Stress kan een gezonde uitdaging zijn, we hebben het nodig om goed te kunnen presteren, maar voortdurende stressfactoren zonder dat er rust en ontspanning tegenoverstaat, leidt tot overspannenheid van het zenuwstelsel en we zien de gevolgen hiervan in psychische en hormonale problemen, oververmoeidheid, een verstoorde stofwisseling en dus in spijsverteringsstoornissen en darmklachten omdat ten gevolge hiervan ook het evenwicht van de darmflora verstoord is. Zelfs een druk sociaal leven, hoe leuk en gezellig ook, kan je uitputten.

Ook negatieve gedachten kunnen tot stress leiden. Hoe vermoeiend is het om alsmaar in je denken te zitten, malende gedachten over een gebeurtenis die je niet kunt loslaten of over een moeilijke beslissing die je moet nemen. En hoe zit het met de negatieve gedachten over anderen, op ons werk, naar onze omgeving, en hoe denken we over onszelf? Negatieve gedachten over ons zelf kunnen als het ware zo ‘eigen’ worden dat je je er op den duur niet eens meer bewust van bent. Dit laatste leidt vaak tot chronische aandoeningen.
.

Psychisch/energetische betekenis van het maagdarmkanaal
Het maagdarmstelsel is sterk verbonden met de stoffelijke verwerkingen vanuit het onderbewustzijn en met het durven erkennen van de eigen persoonlijkheid, met haar beperkingen en onzuiverheden. Het spijsverteringsproces is als een ‘werkveld’ waarin veel ‘grondwerk’ verricht wordt. Alles moet tot in de stof ervaren, doorleefd en doorgewerkt worden, dat is wat in het spijsverteringskanaal aangetoond wordt. Het is een gebied van opname, omzetting, verwerking en uitscheiding van zowel het materiële als het geestelijke voedsel.

Wat opgenomen wordt heeft invloed op de niveaus van prana (geestelijke energie) wat in de mens aanwezig is. De soort van voedsel werkt door zijn energie mede in op het bewustzijnsproces. De behoefte aan een bepaalde voedselsoort is een uitdrukking van deze pranische relatie met verwerkingsprocessen. Zo kan zoetigheid helpen sterk emotionele ervaringen op te vangen en te helpen verwerken.

Klachten van het maagdarmkanaal wijzen je op emotionele blokkades op een diepere laag in jezelf. Waarom kun je iets niet verteren? Wat irriteert je dermate dat je huid geïrriteerd raakt? Wat is de boodschap van je galstenen, verstopping, diarree, winderigheid, slikproblemen? Als je je daar bewust van wordt, genees je jezelf door de oorzaak van de klacht weg te nemen. Spijsverteringsklachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon.

Op November 8, 2011