Reguliere alternatieve natuurgeneeskunde,back to the future .

Ik hou me onder andere bezig met natuurgeneeskunde. Persoonlijk vind ik dit een betere naam dan alternatieve geneeskunde, omdat alternatief kan suggereren dat het minder effectief zou kunnen zijn dan de “normale” reguliere geneeskunde.

Natuurgeneeskunde wordt door veel mensen gezien als vaag. “je moet er in geloven”of “je moet er open voor staan”. Dit is onzin. Je zou dit namelijk ook kunnen zeggen van de reguliere gezondheidszorg. Ik zal een beknopte versie geven van het ontstaan van de geneeskunde.

De natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde en dateert al duizenden jaren terug. Ongeveer 4000 jaar voor chr. waren er al priesterartsen die gebruik maakte van minerale geneesmiddelen , geneeskrachtige kruiden en handoplegging (energetische behandelingen).

Pas rond 450 jaar voor chr. wordt met de denkwijze van Hippocrates een nieuwe weg ingeslagen met de geneeskunde. Hieruit ontstaat later de reguliere geneeskunde zoals wij die nu kennen.

Een belangrijke leidraad voor het medisch handelen door de eeuwen heen is de bekende eed van Hippocrates, welke nog steeds wordt gebruikt.

Rond 1200 na chr. werd het natuurgeneeskundige denken steeds minder belangrijk doordat de chirurgie zijn intrede deed. De reguliere geneeskunde kreeg steeds meer kennis van het menselijk lichaam.

In de 20 ste eeuw gingen mensen echter weer op zoek naar alternatieven voor de reguliere geneeskunde. Reden hiervoor was onder andere dat mensen mondiger werden ,diverse behandelingen in de reguliere geneeskunde hadden niet het gewenste resultaat. Daarnaast kost de reguliere geneeskunde veel geld . De alternatieve geneeswijze is vaak goedkoper. (Het rare hierin is dat juist zorgverzekeraars steeds minder de alternatieve geneeswijze vergoeden,terwijl dit minder geld kost. Welke motivatie zou hier achter zitten ?)

De alternatieven die mensen zoeken is dus eigenlijk de natuurgeneeskunde die er al was ver voordat de reguliere geneeskunde zijn intrede deed .

Terug naar de basis waar de geneeskunde is begonnen,terug naar de natuur. De natuurgeneeskunde.

Het is belangrijk dat natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde elkaar steeds meer gaan vinden . Het belang is om de mens op een zo goed mogelijke wijze te helpen in zijn genezingsproces. Helaas kom ik in mijn werk als therapeut steeds meer mensen tegen die in de reguliere geneeskunde in een molen terecht zijn gekomen van artsen,specialisten,psychologen zonder het gewenste resultaat. Er worden bij deze mensen een batterij aan medicatie voorgeschreven waarbij de ene maagzuur remmer de bijwerking van het andere medicijn moet bestrijden. Ik heb in de praktijk mensen gezien die voor zichzelf toilettassen vol met verschillende medicatie hadden. Is dit de bedoeling van de moderne geneeskunde ?

Volgens mij kan het anders door middel van de gecombineerde geneeskunde.

Via de gecombineerde geneeskunde hoop ik de mens te kunnen helpen zoals vanouds. Zonder poespas,transparant en niet aan het lijntje houdend .

Iedereen mag zich meer bewust gaan worden in het maatschappelijk gebeuren waarin wij wonen,leven,werken. Terug naar de basis.

Op April 9, 2012