Ziek zijn of gezond blijven?
Als je de titel leest dan zal waarschijnlijk iedereen als ze het voor het zeggen hadden kiezen voor gezond blijven. Toch is er een verschil van denken hierover als we kijken vanuit onze westerse cultuur of wanneer we er vanuit de oosterse visie naar kijken.Zolang wij hier in de Westerse cultuur geen klachten hebben, ons niet ziek voelen, gaan we niet naar de dokter. In onze cultuur kunnen we misschien wel eens ooit last hebben van bijvoorbeeld een zere teen, wat temperatuurverhoging of wat hoofdpijn, maar meestal wordt dit genegeerd of afgedaan met: “ach, dat gaat wel weer over”. Met andere woorden het lichaam geeft signalen af die vervolgens genegeerd worden.
Mogelijk kan er na geruime tijd, soms na jaren, deze signalen de oorzaak zijn dat wij in onze cultuur wel (ernstig) ziek worden. Meestal is er wel wat aan te doen om weer beter te worden, bijvoorbeeld door medicatie, reguliere behandeling of een bezoek aan een natuurgeneeskundig therapeut. Maar eigenlijk zijn we dan te laat, want naast de ellende van de ziekte die je hebt kost het de gezondheidszorg meer geld en tijd om de ziekte te genezen dan wanneer bij de eerste kleine signalen al preventief gehandeld werd.
Ter vergelijking: Als je in je auto rijdt en je hoort van alles rammelen, gaan de meeste mensen ook naar een garage om erger te voorkomen. Zo geldt dit mijn inziens dus ook voor een menselijk lichaam.
De oosterse cultuur kent een heel andere denkwijze. In die cultuur is het gebruikelijk dat de gezondheidszorg zo is ingericht ter voorkoming van ziektes.
In de oosterse cultuur is de natuurgeneeskunde verweven in de reguliere zorg. Binnen de oosterse gezondheidszorg worden veel preventief behandelingen gegeven. Als men daar bijvoorbeeld last heeft van wat hoofdpijn lopen ze naar een arts. Deze arts concludeert dan bijvoorbeeld een blokkade in het meridiaansysteem of de persoon in kwestie heeft bijvoorbeeld een slecht voedingspatroon. Door deze klacht eerder te signaleren en te behandelen voorkomt de arts dat de persoon in kwestie op latere leeftijd bijvoorbeeld maag / darmklachten krijgt.
In China kennen ze artsen die behandelen en artsen die de mensen leren om bewust en gezond te leven. De aspecten die van invloed zijn op onze gezondheid zijn in onze westerse cultuur vooral het lichaam, de geest, omgeving, gedragingen. In de oosterse cultuur gaan ze nog een stap verder en worden ook de energetische invloeden meegenomen zoals bijvoorbeeld de aura’s, chakra s, meridianen.
In onze huidige maatschappij moet aan de ene kant zeer veel bezuinigd gaan worden in de zorg. Het is triest om te zien hoe mensen die hulp behoeven, nog een keer slachtoffer worden van een systeem waar ze niet om gevraagd hebben. De andere kant van de medaille vind ik onze gezondheidszorg cultuur waarbij vanuit de behandelaars als vanuit de patiënten niet voldoende de verantwoording word genomen in het gezond willen zijn. De behandelaar strooit met medicatie en behandelingen en sommige patiënten slikken dit letterlijk en figuurlijk ook gewoon. Artsen hebben ook nog andere belangen, want de farmaceutische industrie moet toch ook zijn geld eraan verdienen. Mensen worden dus ziek gehouden.
Mensen die hulp en zorg nodig hebben omdat ze ziek zijn die moeten gewoon verzorgd worden, hier moet niet op bezuinigd worden.
Hoe moeten we dan bezuinigen in de gezondheidszorg?
Wij mogen in onze maatschappij een cultuuromslag maken in de zorg door de oosterse denkwijze mbt ziekte en gezondheid te leren.
Dit betekend dat de gehele gezondheidszorg vanuit voorkomen van ziektes mag worden ingericht en reguliere zorg en alternatieve zorg gaan samenwerken. Deze ontwikkelingen zijn al gaande in Nederland. Wanneer de denkwijze van de gezonde mens is hoe kan ik gezond blijven en ik leef de adviezen van de artsen hierin na dan denk ik dat we veel geld kunnen besparen in de zorg.
Vanuit de oosterse geneeskunde zijn er verschillende methodieken hoe iemand zoveel mogelijk gezond kan blijven. We staan nog aan het begin, maar er komt een cultuuromslag mbt de gezondheidszorg. Wordt vervolgd.
Voorkomen is beter dan genezen. (en een stuk goedkoper)
Op October 23, 2012