Drugs, jongeren slik toch niet je toekomst in!

Ach, wij zijn vroeger ook jong geweest. Laat ze lekker stappen en feesten. Op zich niets mis mee om een pilsje te drinken of een blowtje te roken wordt er soms gedacht. Helaas is het drugsgebruik flink toegenomen. Niet alleen in de steden maar vooral juist ook in dorpen.

In de kempen zie je met regelmaat jongeren met een kratje bier in een bos of park zitten. De leeftijd van deze jongeren varieert van 12 a 13 jaar tot een jaar of 18. Een leeftijdsgrens via de wet slaat de plank ver mis. Juist datgene wat niet mag is een uitdaging voor een puber om te experimenteren. Wist u dat alcohol behoort tot de harddrugs en dus in hetzelfde rijtje staat als heroïne en cocaïne? Er zijn meer dan 350.000 mensen verslaafd alleen al aan alcohol. Alcohol is echter meer algemeen geaccepteerd dan de overige drugs.

Ook het gebruik van partydrugs neemt steeds meer toe. XTC, Speed zijn enkele voorbeelden die bijvoorbeeld in pilvorm of poeder gebruikt worden. Pubers zijn ook steeds meer op zoek naar nieuwe pillen en stoffen. Het gebruik hiervan is gevaarlijk om dat o.a. XTC en speed je hersenen onherstelbaar beschadigt. Hierdoor kan depressiviteit ontstaan. Ook angststoornissen en concentratieproblemen en geheugenproblemen kunnen door het gebruik van XTC ontstaan. Vooral bij pubers zijn de hersenen nog in ontwikkeling, beschadiging hiervan door o.a. drugs kan voor de puber ook nog op latere leeftijd negatieve effecten teweeg brengen.

Agressief gedrag, gewichtsverlies, wanen zijn enkele voorbeelden van de tol die betaald wordt na het gebruik van XTC en speed. De partydrugs wordt gebruikt om zich goed te voelen en door te kunnen gaan, het geeft power. Zodra de drugs is uitgewerkt stort je des te harder in elkaar.

Daarnaast is het ook mogelijk om diverse drugs te roken zoals wiet en cocaïne. Wiet valt onder de softdrugs en heeft weinig neveneffecten. Cocaïne heeft een korte uitwerking maar het geeft vervelende neveneffecten. Cocaïne of coke zorgt onder andere voor agressie, waanvoorstellingen, uitputting en verminderde eetlust. Dit zijn enkele voorbeelden van drugs die door pubers wordt gebruikt. Er zijn er nog veel meer waaronder Paddo’s, LSD, Marihuana en diverse varianten pillen. Alle drugs tasten onherstelbaar de hersenen aan. Helaas staan verschillende pubers hier op dit moment niet bij stil.

De pubers die ik spreek en drugs gebruiken zijn meestal heel gevoelige mensen met het hart op de juiste plek. Door uiteenlopende gebeurtenissen in hun leven zijn ze de controle kwijt geraakt. Als je in gesprek gaat met deze pubers voel ik dikwijls heel veel achterliggend verdriet of boosheid. Ook voelen ze zich niet begrepen in de huidige maatschappij. Drugs gebruik is een actie om te vluchten uit de realiteit. Het niet meer aan kunnen van de emotionele ballast en maatschappelijke ellende die deze pubers zien.

Op October 23, 2012