Alternatief kijken naar chronische ziektes.

Een ziektebeeld is volgens de reguliere zorg chronisch als deze: • minstens drie maanden duurt; • regelmatig terugkomt; • niet te genezen is. Met medicijnen, leefregels en therapieën zijn de verschijnselen van de ziekte meestal aardig te onderdrukken. De oorzaak van de ziekte verdwijnt echter niet. Van een chronische ziekte hebt u dus altijd in min of meerdere mate last. U zult er in ieder geval altijd rekening mee moeten houden. Chronische ziekten kunnen lichamelijk zijn maar ook psychisch.

De alternatieve geneeskunde is het niet altijd eens met de ziektebeelden die binnen de beschrijving chronische ziektebeelden valt. Meestal ontstaat hier dan ook het spanningsveld tussen de reguliere zorg en de alternatieve geneeskunde.

Binnen de alternatieve geneeskunde is niet altijd aantoonbaar wetenschappelijk bewijs, echter de cliënt met de chronische ziekte is wel van zijn klachten af. Omdat dit wetenschappelijk is aan te tonen wordt dit binnen de reguliere geneeskunde niet altijd erkend.

Op de vraag hoe chronisch is een chronisch ziektebeeld kan het antwoord zijn: het is niet altijd aantoonbaar dat een ziektebeeld wat schijnbaar chronisch is ook daadwerkelijk chronisch hoeft te zijn. Uitgaande van de drie criteria is een ziektebeeld niet meer chronisch als de ziekte niet meer terugkomt.

Ik maak onderscheid tussen 3 vormen van natuurgeneeskundige / alternatieve behandeling. Binnen iedere vorm is dan weer een scala aan technieken die gebruikt kunnen worden. De combinatie van het gebruiken van deze natuurenergetische en natuurgeneeskundige technieken geeft binnen onze holistische visie het meeste effect.

Vorm 1: Genezen

De oorzaak van de klacht wordt opgelost en in balans gebracht. Enkele technieken die hier onder andere voor gebruikt worden zijn:

· NAET/ Bioresonatie / Espavo allergieën (bijvoorbeeld bij allergieën en auto-immuunziekten)

· Quatum Touch (bijvoorbeeld bij rugklachten en reuma)

· Stressrelease / EFT (bijvoorbeeld bij fobieën en angsten)

· Natuurenergetische behandelingen. ( bijvoorbeeld bij depressiviteit en CVS)

Vorm 2: pijnbestrijding

Het doel van deze behandelingen is voornamelijk om de pijn weg te nemen of draaglijker te maken. Enkele voorbeelden:

· Touch For Health technieken

· Chinflex; Chinese voetreflextherapie

· Energetisch zoals behandelingen van het grote en kleine zenuwstelsel

Vorm 3: preventief en beschermen

Ter voorkoming van verergering van de klachten kunnen we ook de cliënt behandelen om de klacht als het ware “stil”te leggen. Daarnaast kunnen we procedures inzetten ter voorkoming van mogelijke klachten. Afhankelijk van de aard van de klacht kunnen we hier heel veel verschillende technieken inzetten. Een klein overzicht hiervan:

· Touch For Health

· Stress release

· Espavo

· Mediumschap

· Coachen (boeken, kaartjes)

· Energetische natuurgeneeskunde (QT, auramassage, energie geven)

· Mineralen, remedies, voedingssupplementen.

Vanuit deze 3 vormen zijn dus zeer veel procedures beschikbaar die in diverse verschillende combinaties met elkaar afgestemd kunnen worden op ieder uniek individu met zijn of haar specifieke aandoening.

Hoe chronisch is een chronisch ziekte? Vanuit de reguliere zorg is dit vrij helder beschreven, echter wie durft te geloven en te vertrouwen op het zelfherstellend vermogen met wat hulp van een natuurgeneeskundig therapeut en de reguliere zorg zou mogelijk kunnen ervaren dat chronische ziektes niet per definitie chronisch hoeft te zijn. De verantwoording van de keuzes op die men neemt op de weg van de gezondheid ligt altijd bij de cliënt zelf. Probeer te voelen wat de beste weg voor je is los van wat de omgeving vind. Kies je eigen weg in de wereld van zorg. Hoe bredere je kan en durft te kijken hierin hoe meer mogelijkheden tot heling het je kan bieden.

Kijk naar heel jezelf en heel jezelf.

Op October 23, 2012