Wat heeft overvloed te maken met eigenwaarde?

van veel mensen om me heen hoor ik een verlangen naar overvloed. Maar wat is nu precies overvloed? Is het veel geld op je bankrekening? Een vast en regelmatig inkomen? Verzekerd zijn van voldoende (financiële) middelen voor de rest van je leven? Mooie, lieve vrienden om je heen? Overvloed is een staat van ZIJN. Het is je rijk voelen in elk opzicht van je bestaan, materiaal en niet materieel.
Van veel mensen om me heen hoor ik een verlangen naar overvloed. Maar wat is nu precies overvloed? Is het veel geld op je bankrekening? Een vast en regelmatig inkomen? Verzekerd zijn van voldoende (financiële) middelen voor de rest van je leven? Mooie, lieve vrienden om je heen?
Overvloed is een staat van ZIJN. Het is je rijk voelen in elk opzicht van je bestaan, materiaal en niet materieel. Het is niet een trucje wat je leren kunt of via doelen te bereiken. Elke dag, op elk moment (nu dus ook!) verkeer je in de goddelijke staat van overvloed. Het is je natuurlijke staat van zijn en omvat meer dan alleen voldoende middelen om je bestaan zeker te stellen.
Onbewust zijn we echter gevoed en geprogrammeerd geraakt met een staat van tekort. We zijn groot gebracht met de idee, dat er in het leven slechts één taart te verdelen valt; en dat wanneer jij hier een groter stuk van krijgt, er automatisch een kleiner stuk voor de ander over blijft. Ook al weet je met je mind wel beter, je handelen, doen en laten komen onbewust toch voort uit dit tekort bewustzijn.
De staat van tekort kenmerkt zich o.a. door:
 • Je zorgen maken over geld, financiën, of er wel voldoende middelen zijn (voor jezelf, de aarde, je dierbaren etc.)
 • Je klein en geïntimideerd voelen over het succes van een ander. De ander (heimelijk) dit succes niet gunnen, er jaloers op zijn. Je zelf er minder door voelen.
 • Cynisch zijn (je bekijkt de gebeurtenissen om je heen vanuit sarcasme en spot)
 • Tegen bezit zijn
 • Jezelf of anderen zielig vinden, als slachtoffer zien van de omstandigheden (waarmee je de ander of jezelf kleineert)
 • Alles willen bewaren of vast willen houden, niets weg kunnen doen
 • Continue op zoek zijn naar meer, beter, anders. Denken dat het altijd beter moet.
 • Geen hulp durven of kunnen vragen, jezelf afsluiten voor hulp van anderen
 • Jezelf niets gunnen of alleen onder bepaalde voorwaarden
 • Etc.
De staat van overvloed kenmerkt zich o.a. door:
 • complimentjes van anderen met open armen kunnen ontvangen
 • Succes van anderen, en met name dat van je dierbaren, maakt jou ook blij en gelukkig. Je gunt het de ander van harte.
 • Het kunnen samenwerken met anderen vanuit een win-win mentaliteit.
 • Genieten van je bezit en mogelijkheden, er dankbaar voor zijn en het willen / kunnen delen er van.
 • Je maakt je geen zorgen over geld of financiële zaken. Je weet wat te doen om te zorgen dat de stroom op gang blijft en handelt hiernaar vanuit vertrouwen.
Wanneer je leeft vanuit je ware zijn, leef je vanuit een staat van overvloed. Eigenwaarde en (zelf)vertrouwen hebben hier direct mee te maken. In de staat van tekort leef je vanuit het idee, dat er niet genoeg is voor iedereen. Succes en welzijn van de één gaan in dit idee ten koste van het succes en welzijn van een ander. Je moet dan dus altijd zorgen dat je het beter doet of bent dan die ander (want dan heb je geen tekort). En doe je het beter, dan heb je ook nog eens een goed gevoel over jezelf. En doe je het slechter, dan voel je je slecht over jezelf. Je hebt daarmee je gevoel van eigenwaarde (en daarmee geluk en welzijn) afhankelijk gemaakt van je omgeving. Om jezelf nu goed te voelen, zul je jezelf dus (onbewust) omringen met mensen die het nog slechter of minder (succes, geluk, liefde, geld etc.) hebben dan jij. Met elkaar versterk je zo de staat van tekort.??
Wil je dus de shift maken naar een staat van overvloed? Ga dan aan de slag en versterk je innerlijk besef van eigenwaarde! Je kunt dit bijvoorbeeld doen met de hulp van een healer die jou je onderbewuste overtuigingen en houdingen hierin helpt bloot te leggen en helen. Of zelf onderzoeken, op welke manieren je innerlijke criticus je staat van "niet goed genoeg" zijn bewaakt. ??Elke keer als je aarzelt of je niet goed genoeg voelt over jezelf, sta je even stil. En luister je naar wat de stem van je innerlijke criticus te zeggen heeft. Wees hierbij vervolgens (m.b.v. meditatie) gewoon aanwezig. Het laten zijn voor wat het is, neemt vanzelf de lading er van af.
Ik hoop je op deze wijze weer wat verrijkende inzichten te hebben aangereikt.

Op April 11, 2014