Hypnose Versus Rijangst
Bijna de helft van de mensen met een rijbewijs zijn wel eens nerveus of angstig achter het stuur. Vooral vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. 1 op de 6 vrouwen krijgen al zwetende handen als ze aan autorijden denken, tegenover slechts 3 procent van de mannen, blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine. Volgens psycholoog Jan van den Berg lijden in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen aan een vorm van rijangst: ’ vermoedelijk vermijdt de helft van hen het autorijden helemaal en de andere helft doet het met heel veel angst.’
Volgens Stichting Rijangst kan rijangst voortkomen uit verschillende angststoornissen. Als de rijangst ontstaat vanuit agorafobie dan kan men spreken over verkeersangst. Mensen met deze vorm van angst durven vaak ook geen gebruik te maken van andere vormen van vervoer. In sommige gevallen kan een fobie ten grondslag liggen aan rijangst. Als gevolg van claustrofobie of acrofobie is men bijvoorbeeld doodsbang voor bruggen, viaducten of tunnels. Bij rijangst die wordt veroorzaakt door sociale angst vindt men het eng om in het verkeer te maken veroordeeld of waargenomen te worden door andere weggebruikers. Rijangst kan eveneens ontstaan vanuit een obsessieve-compulsieve stoornis. In dit geval vormen rituelen en dwanghandelingen een belemmering voor de bestuurder.
Ook PTSS kan rijangst tot gevolg hebben. Na een traumatische situatie in het verkeer krijgt de bestuurder te maken met herbeleving van het trauma. Men heeft de neiging de plaats van het ongeval en vergelijkbare situaties uit de weg te gaan.
Stichting Rijangst adviseert Neuro-Linguistisch Programmeren ( NLP ) als een effectieve behandeling. NLP is een methode die gebaseerd is op veronderstelling dat elk gedrag gestructureerd is en dat die structuur gemodelleerd, aangeleerd, veranderd en onderwezen kan worden. Het kan worden geherprogrammeerd.
Wanneer de angst enkelvoudig is, is het effectief om de rijangst te behandelen met NLP als methode. Bestaat de rijangst echter uit meervoudige angststoornissen dan adviseert Werner J. Meinhold, auteur van Spectrum van de Hypnose, hypnotherapie toe te passen.
Op January 5, 2015