Hypnose in de belangstelling. Aandacht voor de kracht van aandacht.

Nu er steeds meer hypnose wordt ingezet als vermaak, kan je je afvragen wat nu precies het verschil is tussen hypnose en hypnotherapie. De inzet van hypnose ofwel trance bij psychosociale problemen, medische ingrepen, bevallingen of als persoonlijke groei, is nog steeds wat onbekend. Het is de term ‘hypnose’ wat vaak mensen tot verwarring brengt. Je denkt dan sneller aan de toneel of tv hypnose waarin je opeens een citroen heel erg lekker gaat vinden.

Wat gebeurt er wanneer je in hypnose bent?

In het kort ben je geconcentreerd en diep ontspannen. Dit is een natuurlijke manier om je te focussen en ontstaat dagelijks spontaan zoals wanneer je helemaal op gaat in een spannend boek. Je bent dan minder alert en je ‘kritisch denken’ is wat meer naar de achtergrond gegaan. Dit betekent niet dat je geen controle hebt. Er is namelijk altijd een waakzame ‘ik’ aanwezig. Zo zal je geen suggesties tot je nemen wanneer je hier niet achter staat.

Een hypnotherapeut gebruikt hypnose als vorm van behandeling. Dit is effectief omdat je meer open staat voor positieve suggesties en herbelevingen. Een therapeut kan gebruik maken van directe hypnose en indirecte hypnose en vaak ook een combinatie van beide. Directe hypnose is eigenlijk de klassieke manier van instructies geven aan de gehypnotiseerde cliënt. De cliënt is in een diepere hypnose dan bij indirecte hypnose. De therapeut geeft directe suggesties ofwel inprentingen aan de cliënt. Directe hypnose wordt vaak gebruikt bij stoppen met roken, ondersteuning bij een dieet en het vergroten van zelfvertrouwen.

Bij indirecte hypnose volgt de therapeut de cliënt meer in wat hij of zij vertelt. De trance is ook minder diep en daarbij is er meer ruimte voor de beleving van de cliënt. In deze vorm stelt de therapeut de juiste vragen en stuurt ‘indirect’ aan op bijvoorbeeld herbelevingen. Afhankelijk van de hulpvraag. Het mooie aan indirecte hypnose is dat de cliënt zelf de eigen kracht van zijn hulpbronnen ervaart. Mensen kunnen dit ervaren als een transformatie en komen vaak anders in het leven te staan of kijken anders tegen hun problemen aan. De belangrijkste grondlegger van de indirecte hypnose is Milton Erikson.

Vaak pas je als therapeut beide vormen van hypnose toe. Op internet worden steeds meer positieve resultaten uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Nu nog vooral vanuit de medische toepassingen zoals PDS klachten van kinderen. Kinderen reageren heel goed op hypnotherapie blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Dr. Menko-Frankenhuis. Door gebruik te maken van visualiseren leren ze beter hun pijn kennen. Op een spelenderwijs kunnen ze hiermee contact maken, zoals ‘als het een dier zou zijn, welk dier dan’, ‘wat zou dit dier willen’? Daarnaast leren kinderen hoe ze zichzelf kunnen ontspannen.

Voor volwassenen is hypnotherapie ook een prettige manier om meer in contact te komen met zichzelf. Om aandacht te schenken aan jezelf en even stil te staan bij wat er in je leeft. Om misschien wat ballast en spanning los te laten. Niet alleen in tijden van problemen en stress maar ook preventief om je lekker te blijven voelen!

Op August 27, 2015