Hypnotherapie bij het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darm syndroom kan zich uiten op veel verschillende manieren. Waar de ene patiënt vooral last heeft van diarree, heeft een ander juist last van obstipatie of van bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. Duidelijk is wel dat prikkelbare darm syndroom, hoewel het op zich niet ernstig of levensbedreigend is, voor veel mensen wel hun leven ernstig kan ontregelen.

Al meer dan 30 jaar geleden, in de jaren ’80, is er gebleken dat hypnotherapie een goede uitwerking heeft bij het verminderen van de klachten van het prikkelbare darm syndroom. De Britse gastro-enteroloog (maag-darm-leverarts) P.J. Whorwell deed er toen al onderzoek naar. Tegenwoordig wordt hypnotherapie bij prikkelbare darmsyndroom ook door sommige ziekenhuizen aangeboden.

De ontspannen hypnotische toestand heeft een positief effect op de spanning en de gevoeligheid in de darmen en kan de pijnklachten en het ongemak daardoor verminderen. Ook hebben hypnotische suggesties rechtstreeks invloed op de werking van de darmen en kunnen ze daardoor klachten als diarree en verstopping verminderen. Daarnaast herkennen veel patiënten met prikkelbare darm syndroom dat hun klachten verergeren als ze zich gespannen voelen. Vaak roept het erger worden van de klachten dan ook weer meer spanning op. Hypnotherapie kan ook helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

De hypnotherapeutische behandeling van prikkelbare darm syndroom kost in principe 3 maanden. Er is namelijk gebleken, dat dat de tijd is die de darmen nodig hebben om zich in te stellen op een nieuwe manier van functioneren. Hoeveel behandelingen er nodig zijn gedurende die drie maanden, hangt af van de ernst van de klachten en van de mate waarin er, naast de lichamelijke klachten, nog andere factoren meespelen.

Tijdens de therapie leert de patiënt in een hypnotische trance te gaan en deze te gebruiken voor vermindering van de klachten. Hierbij wordt in het algemeen ook gebruik gemaakt van opnames om thuis mee te oefenen. Het regelmatig oefenen is belangrijk om de darmen goed te laten wennen aan een nieuwe manier van functioneren. De meeste mensen ervaren al vrij snel de eerste resultaten.

Hypnose is een veranderde bewustzijnstoestand; een toestand van geconcentreerde aandacht, ook wel trance genoemd, die lijkt op bijvoorbeeld dagdromen. In feite is dit een heel natuurlijk proces. Als je verdiept bent in een spannend boek of een mooie film en hier helemaal in opgaat; als je onderweg bent op een route die je vaak rijdt en ineens denkt: “Ben ik hier al?”; dan ben je eigenlijk vanzelf in een veranderde bewustzijnstoestand geraakt. Hypnose is dan ook niet eng of gevaarlijk.

In hypnotherapie wordt van deze veranderde bewustzijnstoestand gebruik gemaakt om therapeutische veranderingen tot stand te brengen. In deze toestand wordt namelijk communicatie met je onderbewustzijn mogelijk, in beelden, gevoelens of woorden. Je onderbewustzijn is een bron van nieuwe mogelijkheden en kan je alternatieven aanreiken, die je met je bewuste denken niet kon vinden.

Op November 24, 2016