Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen

Artikel afbeelding

Transpersoonlijke Therapie & Ziekten: Hoe Het Vinden van Betekenis in Ziekte Jou Kunt Helpen om te Genezen

Er zijn natuurlijk een enorme hoeveelheid van verschillende therapieën en behandelingen om uit te kiezen bij het opstellen van een behandelingsplan. Alles, van voeding, energetische, holistische en kruiden therapieën tot de meer agressieve allotropische vormen van behandeling zoals chirurgie en chemo. Echter, vaker wel dan niet worden de psyché, de ziel en het hart vergeten bij het aanpakken van een levensbedreigende ziekte. Behandelingen richten zich vooral op het lichaam… de ziekte... de 3D aspecten van de persoon, terwijl de hogere dimensies van welzijn van de persoon vergeten en verwaarlozen worden. In tegenstelling, binnen de (vaak) weinig bekend gebied binnen de psychologie genaamd transpersoonlijke therapie, wordt precies dié vergeten aspecten van het individu geadresseerd en geïntegreerd om genezing en welzijn te bewerkstelligen. Hier hoop ik om je introduceer aan de prachtige voordelen van transpersoonlijke therapie als een extra wapen in jouw arsenaal in de strijd tegen ziekte, alsook de onderliggende mechanismen van genezing dat deze vorm van therapie brengen.

Transpersoonlijke psychologie is een stroming binnen de psychologie die de spirituele en transcendente aspecten van de menselijke ervaring met het kader van de moderne psychologie integreert. Binnen transpersoonlijke therapie wordt het belangrijkheid van de aanwezigheid van de geest, ziel en het hart benadrukt binnen een therapeutische context en er wordt aangenomen dat alleen deze ertoe in staat zijn om volkomen genezing te brengen. In deze filosofie, wordt het leven gezien als een reis van innerlijke ontdekking en ontwikkeling, waarbij het ego en het Hoger Zelf moeten samenwerken in een streven naar integratie zodat het individu de harmonie van het leven kunt ervaren. Op deze momenten staat de tijd stil, worden alle hindernissen opgelost, en is er een begrip dat, eens en voor altijd, en ondanks de schijn, alles precies is zoals het zou moeten zijn binnen de kosmische orde van dingen.

Dit is een benadering die van onschatbare waarde kunt zijn voor ernstig zieke patiënten. Wanneer iemand gediagnosticeerd wordt met een levensbedreigende ziekte zoals bijvoorbeeld kanker, is die patiënt plotseling geduwd in een enge, strakke en lichaam-georiënteerd bestaan waarbij alle aandacht en zorgt op het lichaam en lichamelijke symptomen gericht zijn. De diagnose zelf ontketen terreur en een gevoel van hulpeloosheid. Transpersoonlijke therapie is een tegengif voor deze “ziekte-georiënteerde” chaos waarin de persoon zichzelf vindt. Door het gebruik van transpersoonlijke therapeutische technieken, worden de individuele perspectieven veranderd, verbreed en verdiept tot op een punt waar betekenis binnen de chaos van deze levens veranderende gebeurtenissen gevind kunnen worden. Omdat het vaak de schijnbare zinloosheid… het gevoel van futiliteit die gepaard gaan met een diagnose van een levensbedreigende ziekte die zo moeilijk is om te dragen… Daarom wordt er ook vaak gevraagd: “Waarom ik?”. Het gevoel van schijnbare onrechtvaardigheid is tastbaar en onuitwisbaar voor de patiënt omdat de hij of zij verwijderd worden uit hun normaal bestaan, en dít zonder een duidelijke reden. Daarom is het eerste stap op het weg naar genezing, om betekenis en een reden voor deze diagnose… de chaos en ontwrichting van het alledaagse leven… te vinden. Is een meer betekenisvolle vraag dan niet “Wat wilt mijn lichaam, mijn psyché en mijn ziel aan me zeggen door deze diagnose en wat kan/moet ik weten en doen om mezelf te genezen?”.

Zoals besproken in deel 1 en deel 2 van de series Kanker en Ziekte: Een Holistische Benadering is ziekte nooit een ongeluk, een toevalligheid of zonder betekenis en gaan tot verschillende maten altijd gepaard met een onbalans, een gebrek aan homeostase tussen de spirituele, mentale, emotionele, en fysieke lichamen. Je kent waarschijnlijk de oud gezegde “Zonder de slechte zullen we niet het goede kennen” en dit geldt voor ziekte ook. Ziekte maakt deel uit van dichotomie van de menselijke conditie waardoor een staat van gezondheid niet gedefinieerd kunt worden zonder een staat van ziekte… en waarzonder welzijn zo haar betekenis verloren. In het Duits wordt het zo mooi uitgedrukt. Er wordt aan de persoon gevraagd “Was Ihnen fehlt?”… Letterlijk vertalen naar “Wat ontbreekt jou?”… Wat ontbreekt in jouw leven dat je tot op deze punt heeft gebracht? Wat wilt jouw lichaam, jouw psyché en jouw ziel aan je zeggen door deze diagnose en wat kan/moet je weten en doen om jezelf te genezen? En het is alleen wanneer deze vragen in acht genomen worden dat de betekenis van de ziekte tot voorschijn kunt komen… vanuit de diepten van de ziel… als een gecodeerde boodschap… een symbool van het hogere zelf. Wanneer de antwoorden kan worden gezocht op deze vraag...

Veel patiënten met een ernstig of levensbedreigende ziekte, en vooral kankerpatiënten, hebben een geneigdheid om emoties te onderdrukken en hun eigen behoeftes te negeren. Vaak overcompenseren ze door aan de zorg voor anderen te gaan. Dit voortdurende patroon van zelfverloochening, gebrek aan zelfzorg en een constante focus op anderen bouwt een enorme hoeveelheid bitterheid en animositeit op binnen de persoon alsook binnen de mentale en emotionele lichamen. En daar blijf het zittend, in het onbewuste. Waar het groeit en groeit als een meta-fysieke tumor die uiteindelijk manifesteert en zich voordoen als kanker in het fysieke lichaam. Transpersoonlijke therapie draait om het ontdekken, het erkennen en het meewerken met deze gedachten en gevoelens... een ontmoeting van de schaduwzijde van de zelf. Hetzelfde schaduw-zelf die door de maatschappelijk wordt beschouwd als onaanvaardbaar, het deel die onderdrukt moet worden, de diepste donkerste aspect van het individu die beschouwd wordt als ongewenst... maar het is ook de deel van de persoon die heel normaal is. Deze emoties van woede, agressie, jaloezie, hebzucht en controle die van jongs af onderdrukt worden, worden omarmd, geïntegreerd en op het einde zelfs bevriend – iets die een enorm bevrijdende ervaring is voor de patiënt. Hoe exegetisch is het om te weten dat er niets mis is met het uiten van deze donkere emoties of je eerlijk deel daarvan te eisen? Hoeveel opluchting is het wanneer het streven is naar harmonie en niet perfectie? En dat, dat harmonie en eensgezindheid ook de donkere, die eerder ontkende aspecten van het zelf omvatten? Het is ook door dit proces van acceptatie en heel-wording dat de symboliek van de kanker vaak naar voren komt. De "symptoom als symbool" effect, waarbij deze ontkende en onderdrukte aspecten van het zelf, deze diepgewortelde en onbewuste bitterheid in de energetische lichamen etteren en waar het dan een zeer reële en zeer fysiek iets wordt. Longkanker als symbool van een levenslang gebrek aan ruimte om te kunt ademhalen? Is het melanoom misschien een aanval op de grens tussen het innerlijke en het uiterlijke werelden, een teken dat de barrières tussen de persoon en omgeving afgebroken moeten worden? Het Hoger Zelf, door middel van de energetische en fysische lichamen, stuurt voortdurend boodschappen over de toestand van de ziel. In eerste instantie kunnen deze heel subtiel zijn, maar als het negeert worden, dan worden deze fluisteringen een gebrul… omdat sommige mensen een fysieke “wake-up call” nodig hebben.

Inzicht en begrip in verband met ziekte is niet gemakkelijk en ook niet automatisch, echter is het essentieel voor een permanente en volkomen herstel tot gezondheid en welzijn. Zonder inzicht van de werkelijke oorsprong, de werkelijke oorzaak van de fysiek uitdrukking van de geestelijke, emotionele en energetische ziekte, zal het genezing op het fysieke vlak vluchtig blijven. Het is slechts wanneer de betekenis van de ziekte begrepen wordt, dat het genezen op meer dan maar een fysieke vlak, en in het echt kunt beginnen. Wanneer het bewustzijn verplaats wordt naar een hoger niveau… wanneer waarden veranderen… wanneer nieuwe betekenissen toegekend worden aan ervaringen… wanneer de overtollige wegvallen en de nieuw – en misschien zelf lang vergeten – percepties naar voren komen als een herinnering dat er iets meer is dan de onmiddellijk… het nu… het is dán dat alle aspecten van de persoon de fysieke kunt overwinnen. Het is dán dat de reis relevant wordt. Dán dat een compleet overzicht van de situatie gezien kunt worden en dán dat onverwachte innerlijke bronnen ontdekt kunnen worden. Dán dat de persoon zichzelf helemaal kan genezen op alle vlakken… op het spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

Op May 14, 2017


Auteur afbeelding
Over Lieze Boshoff - Transpersoonlijke- & Cognitieve Hypnotherapeut

Ik ben Lieze Boshoff, Transpersoonljke- en hypnotherapeut, en eigenaar van Praktijk Holistica. Ik behaalde een Bachelor in de Klinische Psychologie en een Masters in Neuropsychologie. Ik ben ook getraind in Diagnose en Interventie voor Klinische Psychologie, ontwikkelingsmodellen, hypnotherapie (Master), Reiki II, aromatherapie en reflexologie. Nadat ik mijn studie heb afgerond, werkte ik als promovendus en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar, door middel van een reeks van gebeurtenissen en ervaringen, ik mijn eerste liefde herontdekt - om mensen te helpen op de mentale, fysieke en spirituele niveau en dus echte en blijvende genezing en welzijn binnen het individu tot stand te brengen. Ik zeg herontdekt, omdat, zelfs als een eerstejaars student toen ik de pijnlijke reis van herstel van kanker die mijn moeder door ging ervaren, wou ik mijn eigen holistische genezing en welzijn praktijk starten, die gespecialiseerd in holistische en complementaire behandelingen die specifiek gericht zijn voor kankerpatiënten. Daarom heb ik besloten om eindelijk mijn dromen, mijn intuïtie en mijn hart na te streven, en zo werd Praktijk Holistica geboren.

Ingediend door