Herstel je darmflora, herstel je brein: tips van de neuroloog

Gezonde darmbacteriën betekenen automatisch een gezond brein en gezond gedrag. Als je bedenkt dat 80-90% van de serotonine in de darmen wordt geproduceerd, dan is het gemakkelijk te begrijpen dat de invloed van het darmmilieu groot is: op je stemming, op je kijk op de wereld en op je libido!

Er is lang van uitgegaan dat de hersenen op een of andere manier geïsoleerd waren van alles wat er elders in het lichaam gebeurde. De bloed-hersen barrière –die ons brein beschermt tegen mogelijk gevaarlijke stoffen en organismen in het bloed– zou ondoordringbaar zijn. Het wordt steeds duidelijker dat dat niet zo is.

Kort door de bocht: volgens de huidige inzichten kan een ongezonde darmflora leiden tot neurologische stoornissen zoals stemmingswisselingen, angst en depressie.

Naar alle waarschijnlijkheid is voeding de belangrijkste factor voor een gezonde darmflora, en dus ook voor de hersenen! Het
idee dat voeding van groot belang is voor onze gezondheid is uiteraard niet nieuw. Maar het inzicht in hoe voeding niet alleen je darmmilieu maar ook je brein beïnvloedt, is toch wel redelijk bijzonder. Het blijkt dus mogelijk te zijn om ook je psychische gezondheid te beïnvloeden door voedingsveranderingen.


Herstel van je darmflora

Hoe lang duurt het om je darmflora te herstellen? In 2014 publiceerde het vakblad BioEssays een onderzoek over de invloed van darmbacteriën op gedrag, voedingskeuze en humeur. De hoofdauteur van deze studie verklaarde hierin dat andere voeding de microbiologie van de darmen binnen 24 uur verandert. Onderzoek toont aan dat nadat iemand overgaat op een nieuwe voedingsstijl, binnen 6 dagen een aanzienlijke verandering in de samenstelling van de darmbacteriën kan plaatsvinden – uiteraard mede afhankelijk van de huidige staat van je darmen.

Bron: Neuroloog dr. Perlmutter

Op July 12, 2018