
Burn-out
Een hoog tempo
We leven in een tijd waarin het tempo hoog ligt. Er moet efficiënt worden gestudeerd en de hypotheek moet worden betaald, terwijl er ook behoefte is om tijd met kinderen en vrienden door te brengen. Door datgene te doen wat moet, word je door anderen gerespecteerd en houd je controle over je werk. Laat je de taken liggen, dan stapelen ze zich op. Echter, het probleem met het woord ‘moeten’ is dat het geen ruimte laat om te kiezen. Moeten is onvoorwaardelijk. Als er geen keuze is, is er geen ruimte om je af te vragen wat jij wil of verlangt. Het ‘moeten’ is een mentale en emotionele gevangenis geworden.
Vast zitten
Het gevoel kan ontstaan vast te zitten. Je hebt nu eenmaal een bepaalde levensstandaard en die wil je niet kwijt. En je bent nu eenmaal verantwoordelijk voor het werk dat je doet en hebt geen idee waar je anders je geld mee kan verdienen. Je bent gewend te doen wat je doet en ziet niet de noodzaak om stil te staan en te evalueren. Totdat je lijf niet meer wil.
Burn-out
Een burn-out houdt in dat je nergens meer toe in staat bent. Je valt letterlijk stil vanwege gebrek aan energie en je bent snel emotioneel. Je wordt je er langzaam van bewust dat je te veel energie hebt gegeven en te weinig energie hebt opgeladen.
Hoe heeft het zover kunnen komen?
Ieder mens heeft behoefte aan vrijheid, aan ruimte om te kiezen, aan eigen ruimte. Vraag jij jezelf wel eens af wat jij van jezelf moet of denkt van anderen te moeten. En sta je er dan bij stil hoe dat voor je is. Kun je het woord ‘moeten’ vervangen door ‘willen’ of voelt het dan niet meer waar? Als je tot de conclusie komt dat je iets moet wat je niet wil, berust je daar dan in of ben je bereid te onderzoeken of het echt moet, en zo ja waarom?
In mijn werk kom ik mensen tegen die de overtuiging hebben dat zij hun eigen behoeftes niet mogen invullen en geen grenzen mogen stellen. Sommigen van hen vinden dat het egoïstisch is om dat wel te doen. Daarmee wordt over het hoofd gezien dat het stellen van grenzen noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren. Een vriend vertelde mij dat hij door geen grenzen te stellen naar zijn partner, zichzelf innerlijk had begrensd. Doordat hij dacht zijn partner tevreden te moeten stellen, had hij zich afgesloten van zijn eigen gevoel en was hij zijn levenslust kwijtgeraakt.
De oplossing
Maak ruimte voor jezelf! Als je merkt dat je geen energie hebt en vaak ziek bent, is het tijd voor zelfonderzoek. Gun jezelf een therapeut. Alleen nadenken over jezelf leidt dikwijls niet tot een oplossing omdat we zo heilig geloven in onze overtuigingen dat we ze niet bewust worden. Als je diep van binnen gelooft dat je het tempo aan moet kunnen, weet je dit waarschijnlijk niet bewust en houdt schaamte je tegen om jezelf toe te geven dat het niet lukt. Je reactie is dat je nog harder gaat werken om te bewijzen dat je het wel aankunt. Wat nodig is, is eerlijkheid, zelfacceptatie en de beslissing om de druk op je leven te verlichten. Heb je hulp nodig, vraag dan hulp of ga na waarom je moeite hebt om hulp te vragen. Word je bewust van activiteiten waar je blij van wordt en ga die doen!
Op March 3, 2020