Terug

Wat is het gevaar van een medicijn met bijnierschorshormoon ?

Pim Beumer

Ik heb al een tijd last van astmatische bronchitis.De huisarts wil mij ,via een longarts, aan een puffer helpen.

Maar in die puffers zit bijnierschorshormoon en vanuit diverse hoeken krijg ik te horen dat het slikken van hormonen en in dit geval bijnierschorshormoon niet goed is voor de gezondheid.

Wat is het gevaar van het slikken / inhaleren van bijnierschorshormoon ?


1 Antwoord

Antwoord van Diederik / Healing in Practice

Hallo Pim,

Deze vraag kan je het beste bij de huisarts of longarts kwijt. De combinatie van hormonen slikken en zo'n puffer vergt diepgaande medische kennis.

In jouw eigen lichaam produceert de bijnierschors ook dezelfde hormonen voor allerlei nuttige functies. Hieronder valt ook wat we vaak ten onrechte het "stresshormoon" (cortisol) noemen. De werkelijke functie is namelijk het lichaam signaal geven dat het energie moet vrijmaken voor actie (daardoor wordt je wakker in de ochtend, en kan je tijdelijk net even meer presteren als dat nodig is, zoals bij gevaar/stress). Ook betekend dit dat andere functies, waaronder het immuunreacties iets gedempt wordten (de energie moet ergens vandaan komen). En dat laatste helpt dus bij de bronchitis. Veel hormoonzalf, puffers e.d. gebruiken deze corticosteroïde, en geven het lichaam net dat extra zetje wat het normaal ook zelf zou kunnen. Niet heel spannend dus, en vooral nuttig.

Wel is het zo, bij zeer langdurig intensief gebruik van corticosteroïde (bijv. maanden lang Prednison), dat het lichaam hier wel hinder van ondervind. Of dat risico van toepassing is, kan een arts je beter vertellen. Soms is het ook kiezen tussen 2 kwaden.