Terug

Zou u ons kunnen helpen meer inzicht in belevingswereld te krijgen van onze meerv. beperkte zoon?

Gonda Kadijk

Hallo!

 

Wij zijn de dankbare ouders van drie geweldige zonen van 4, 2 en 1 jaar. Ik zou graag een vraag willen stellen voor onze oudste zoon, Sven. Sven is meervoudig gehandicapt en hierdoor (o.a.) niet in staat te communiceren op een wijze waar hij zich goed bij voelt. Hij is inmiddels wel zo ver dat hij communiceert op zijn eigen manier, bijv. je hand pakken en aanwijzen wat hij nodig heeft. Zijn klanken zijn overgegaan naar woordjes, zoals papa, mama, open, helpen, paard, doei enz. Echter, hij kan zich niet duidelijk genoeg uitdrukken en dit zorgt (heel begrijpelijk..) voor veel frustratie. Voornamelijk voor hem, maar ook voor ons aangezien wij hem naar ons gevoel niet goed genoeg begrijpen en dus kunnen helpen. Met zijn jongere broertjes wil hij heel graag spelen maar hij krijgt niet voor elkaar naar hen toe wat hij graag wil. Hierdoor weer frustratie hetgeen zich uit in krabben, bijten, knijpen. De jongste ontziet hij nog. Hij zal waarschijnlijk begrijpen dat hij voorzichtig met hem moet zijn. Het gefrustreerde gedrag is niet om moedwillig pijn te willen doen maar onmacht. Dat begrijp ik ook heel goed.

 

We willen graag aan u vragen of u Sven (en ons) zou kunnen helpen. Op welke manier dan ook. Graag zouden wij zelf wat meer inzicht in Sven's koppie willen. Wat gaat er in hem om. Voor Sven is de wereld erg chaotisch aangezien omdat hij prikkels maar moeilijk kan verwerken. De informatieverwerking verloopt bij hem zeer vertraagd. Wat het voor iedereen een stuk makkelijker zou maken, is als het gefrustreerde gedrag er niet zou zijn of in ieder geval een stuk zou verminderen. Dat Sven rustiger zou zijn. Sven is motorisch altijd erg actief, kan niet stilzitten en geen moment alleen gelaten worden. Hij gaat naar een ZMLK school bij ons in de buurt (Sven woont bij een soort meeleefgezin met ervaring, ook bij ons in de buurt). Echter, het lijkt dat hij op school moeite heeft om mee te komen. Als hij zich beter zou kunnen concentreren, zou dat voor hem zo'n stuk prettiger zijn.. Sven is erg leerbaar, slim te noemen. Echter, zijn onrustige gedrag zit hem gewoon in de weg.

Kortom, hoe kunt u ons helpen?

 

We zien graag uw reactie tegemoet.

 

Hartelijke groet,

fam. Kadijk

Stadskanaal


1 Antwoord

Antwoord van Praktijk voor Bewustwording en Inzicht

Goh, dat is ook toevallig, ik heb ook een meervoudig gehandicapte zoon. Hij is bijna 9. Kan niet praten, maar is wel erg slim. Hij kan dingen duidelijk maken dmv zijn spraakcomputer, maar natuurlijk lang niet alles. Dit leidt inderdaad tot heeel veeel frustraties en boosheid bij hem en ook bij ons! Waarschijnlijk weet Sven zelf heel erg goed wat hij wil en wat hij bedoelt. Die onrust komt waarschijnlijk voor een heel groot deel daar vandaan. Als je met hem praat, probeer te visualiseren wat je zegt. Als je bijvoorbeeld zegt: we gaan naar het bos, zie dan ook een bos voor je en probeer dat naar zijn hoofd te "sturen". Ik probeer dat bij mijn zoon ook en dat lukt best aardig. Het is maar een tip, misschien heb je er wat aan. Succes, groetjes, Anja Elbers